top of page
Search
  • marianne2161

De kunst van het omdenken

Beer op de weg? Geef hem een knuffel.


Juist in tijden van crisis wordt flexibiliteit van ons verwacht. Je wordt creatiever. Je gaat leren omdenken!


“Nietsdoen is ontzettend moeilijk; je weet nooit wanneer je klaar bent”


Wat is omdenken? De grondlegger van het omdenken, Berthold Gunster, omschrijft het als volgt: ”Omdenken is een manier van denken en doen, waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is en onderzoekt wat je daarmee zou kunnen. Omdenken benadert een probleem als ruwe energie; frustratie die zijn vorm nog niet gevonden heeft. Je gebruikt de energie van het probleem voor iets nieuws. Van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid creëren.”[1]

Nu moeten we het omdenken niet gaan zien als een oplossing voor elk probleem, we laten ons volgens Hans Groen misleiden door de retoriek ervan[2]. Als we immers van een probleem een feit maken, suggereren we een scheiding die er niet is. Daarbij zijn niet alle problemen of feiten oplosbaar, of is dat gewenst.


Dus vooral niet te theoretisch en zwart wit denken, maar open minded en misschien wel out of the box. Laten we het ’omdenken’ vooral gebruiken om op deze manier vooral het probleem aan te pakken en hierdoor creatief te worden in het bedenken van oplossingen. En als we creatief zijn: kunnen we beter omgaan met veranderingen, wordt je onafhankelijker, innovatiever en ga je kansgericht denken.


“Ja maar, wat als alles lukt?”


Omdenken draagt bij aan een beetje positiviteit- een glas half vol zien in plaats van leeg - en creëert naar mijn idee een luchtigheid naast de creativiteit.

Voor niets bestaat een klinkklare oplossing. Maar focus brengen en aandacht geven aan zaken die wél kunnen, in plaats van zaken die niet kunnen, zorg onverhoopt voor mee positiviteit.


“Het voordeel van een dal is dat er twee pieken naast liggen”


Pak jezelf op, vind dat creatieve knopje en zet hem om. Zet een zonnebril op, doe alsof de zon schijnt, draai een vrolijk liedje en ga ervoor! En als je met je enthousiaste, positieve vibe ook nog eens je moeder, buurman of vriend aansteekt…keep up te good work!!

120 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page